Höstnytt

Laddstolpar, månadsavgiften och gemensam el - flera viktiga frågor är aktuella i föreningen i höst. 

Hösten är här med allt vad det innebär i form av väder och vind, fallande löv och temperatur. Många viktiga frågor är aktuella i föreningen, och vi vill därför ge en extra uppdatering. 

Vill du få föreningens nyhetsbrev via e-post? Anmäl dig via formuläret på startsidan.

Laddstolpar för elbilar 

Vi har en efterfrågan på laddstolpar på föreningens parkering för laddning av elbilar. Styrelsen har startat ett arbete med att samla in information och analysera de alternativ som finns på marknaden, samt vilken lösning som passar oss bäst. 

Hittills har vi inte kommit fram till ett förslag att presentera, men det står klart att detta är en kostsam investering som bör övervägas noga då den endast kommer ett fåtal medlemmar till direkt nytta, men kostnaden för installationen kan eventuellt drabba samtliga. Tillgång till laddstolpar kan dock göra föreningen mer attraktiv på bostadsmarknaden, och på så vis gynna samtliga medlemmar. 

Styrelsen arbetar vidare på att skyndsamt hitta en långsiktigt hållbar och funktionell lösning. 

Kommer föreningen att höja månadsavgiften? 

Under den senaste tiden har vi i styrelsen fått frågan från flera medlemmar om våra avgifter kommer att höjas i och med de kostnadsökningar som drabbar landet generellt. 

Svaret på den frågan är att sittande styrelse har diskuterat saken löpande och hittills har vi inte gjort bedömningen att månadsavgiften behöver höjas. Vid senaste styrelsemötet framkom dock att en mindre höjning kan bli aktuell i januari 2023, för att skapa utrymme för bland annat installation av laddstolpar och allmänt ökade utgifter på grund av renoveringsbehov av fasader och grönytor, stigande räntor och energikostnader. Ökningen som förutspås är 2-3%. 

Gemensam el

Vid föreningens årsstämma i maj fick styrelsen mandat att gå vidare med införandet av s.k “Gemensam el” för att optimera föreningens investering i solpaneler. Styrelsen har tittat på olika lösningar och tagit in offerter från olika leverantörer. 

Under tiden har priset på el rusat i höjden. Då det elavtal som föreningen har i dagsläget är mycket fördelaktigt, samt löper ut först till sommaren 2023, skulle det innebära högre kostnader för föreningen om vi inledde ett nytt avtal i dagens läge. Det är därför just nu inte aktuellt att gå vidare med “Gemensam el”. 

Förväntad produktion från solpanelerna

Den förväntade produktionen från våra solceller ligger nu på över 100 MW per år, vilket är lika med all hushållsel som förbrukas av föreningens samtliga lägenheter totalt på ett år. 

Större noggrannhet i sopsorteringen önskas

Vid ett flertal tillfällen under sommaren och hösten har vi noterat att det slarvas med sorteringen i våra soprum. Det handlar till exempel om plast och textilier som placerats i containern för papper, pappersförpackningar och kartonger som inte är tillplattade och ibland lämnade helt utan åtgärd vid sidan om containern. 

Tänk på att kostnaden för sophämtningen debiteras avseende volym. Ju mer sopor som får plats i behållarna, desto lägre kostnad för föreningen. Vi ber er därför att vara noggranna med att fälla ut kartonger och platta till era pappersförpackningar så mycket som möjligt. 

Stamspolning väl genomförd

Stamspolningen som Peter Spolare genomförde nyligen fungerade väl, mycket tack vare er snabba respons med att göra lägenheterna tillgängliga. Sju lägenheter fick anmärkningar av mindre allvarligt slag, som till exempel rinnande WC. Dessa medlemmar får respektive anmärkningar förmedlade via ordförande, Marie. 

Välkommen på höststädning på söndag

Söndagen den 16 oktober kl 11.00 samlas de som kan och vill vid förrådet vid 12:an för att städa och plocka i ordning efter kraft och förmåga runt våra fastigheter och i våra gemensamma utrymmen. Vid 12.00 tänder vi grillen och serverar korv med bröd, om vädret tillåter. 

Ingen föranmälan krävs. Välkomna!

Med vänlig hälsning,
Styrelsen för Tvillingen 1